Variera belöningen efter prestationen

Jag tänkte skriva några rader om vikten av att variera vilka typer av godis man ger sin hund för att på så sätt undvika att en belöning tappar i värde. Om man alltid ger sin hund köttbullar oavsett prestation kommer tillslut köttbullar inte vara lika eftertraktade hos hunden, på samma sätt som din favoriträtt inte smakar lika gott om du äter den 5 dagar i veckan. En godis som tappat i värde fungerar av naturliga skäl inte lika bra som motivation hos hunden som en godis som står högt i kurs.


Därför bör man variera godiset efter vad man ska göra, vid svår träning bör man ha ett godare godis än vid lättare träning. I vårt fall så kör vi köttbullar i stressande miljöer med mycket störningar, när jag lär in nya saker eller om jag vill ha extra mycket energi hos henne. Om vi tränar nosework utomhus eller godissök tar jag mindre gott godis då hon inte behöver motiveras upp på samma sätt.


Det allra bästa är att ha en blandning av godis i fickan så att hunden aldrig vet vad den får, på så sätt lönar det sig alltid att göra som husse eller matte vill då belöningen alltid är oförutsägbar och chansen finns att det är något riktigt supersmaskigt som delas ut.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla