Vandra med hund - att tänka på

Vi har vandrat flertalet gånger tillsammans med vår hund och i det här inlägget tänkte jag dela med mig av vad som kan vara bra att tänka på om du är sugen på att testa samma sak. Först och främst behöver du bestämma vilken typ av vandring du tänkt dig, vill du vandra i fjällen eller i skogen? Bo i tält eller stuga? Göra dagsturer eller flerdagsvandringar? Sen är det dags att lägga en plan, fixa utrustning och välja var du vill gå.


Vår första vandring gjorde vi i Hälsingland för ett par år sedan, tre dagar med två tältnätter och vandringen gick mestadels i skog och över myrar. Det var en ganska blöt sommar men vi hade ändå tur med vädret och mestadels soligt, vi stannade och fiskade och badade och hade det allmänt nice.

Förra sommaren ville vi ha en större utmaning och åkte därför upp till Grövelsjön och vandrade över norska gränsen i fjällen. Tyvärr hade vi ganska otur med vädret vilket sänkte oss rätt rejält, sista dagen varvades spöregn och hagel sidledes och vi knatade på ungefär två mil för att få komma till bilen och slippa resa tältet i regn. Jag blev dessutom förkyld och var inte speciellt pigg när vi väl var framme. Det var dock en fantastisk upplevelse med renar och väldigt vackra miljöer.I år fick jag spontant för mig att en liten vandring måste bli av så för två veckor sedan grävde jag fram all utrustning och tvingade med mig Andreas ut på en två-dagars tur längst Gästrikeleden. Vi hade väldigt fint väder och en väldigt trevlig tur. Förutom att jag höll på att bli ihjälskrämd av en älg gick det fint utan missöden. Chessie var som vanligt i himmelriket och verkade knappt ens bli trött trots att vi gick totalt 2,6 mil på två dagar.


Vill du också vandra med din vovve så kommer här 5 tips:

1, Se till att anpassa turen efter hundens (och din egen) form, dvs. dra inte iväg på en flera mil lång vandring med en hund som inte är i bra kondition och van att gå längre sträckor. Folk vi möter brukar titta på Chessie och fråga hur hon klarar det men de luras helt av storleken. Hon är i bra form och väldigt lätt i kroppen och blir väldigt sällan trött, hon skulle utan problem kunna gå längre än vad vi orkar varje dag.


2, Skaffa utrustning åt hunden. Är den större kan den med fördel ha en klövjeväska och bära sin egen mat (detta bör dock vänjas in långsamt innan vandringen) men annars är det massa annat som kan vara bra att ha. Vi har (beroende på tur) haft med oss följande: fleecefilt/overall till nätterna, regntäcke, skor/sockor att ha vid ev. skador på tassarna, första hjälpen-kit med allergitabletter, gasbinda, tassalva, fästingplockare. Snacks/mellanmål, hopfällbar mat-/vattenskål, sele, halsband med namn och telefonnummer, koppel.


3, På många platser är det koppeltvång och i områden med renar får inte hunden gå lös så lång lina eller flexikoppel kan vara bra. Eftersom jag känner Chessie och vet med 100% säkerhet att hon lyssnar och inte drar på vilt har jag haft henne lös under uppsikt på många platser i skogen men annars är en lina att rekommendera då det blir jobbigt att gå och hålla i ett kort koppel hela tiden.


4, Om du ska tälta kan det vara en bra idé att testa på hemmaplan först för att se hur hunden reagerar på idén. Jag brukar ha Chessie i min sovsäck uppe vid kudden men har du en större hund kan den ligga vid fotändan. Tänk även på att hundens klor kan skada tältduken och liggunderlagen.


5, Fundera över vad hunden ska äta under vandringen, eftersom Chessie äter färskfoder har vi gett henne frystorkat under vandringarna men annars funkar torrfoder bra. Senaste vandringen hade vi till och med färskfoder i en termos, det var fryst när vi gick hemifrån och höll sig kallt ända till frukost dagen efter. Det kan även vara bra att försöka ge mer mat än annars eftersom förbränningen ökar när man rör sig mycket om dagarna, det är även därför jag rekommenderar att ta med mellanmål även till hunden.


Glöm inte att ha roligt och att njuta av att se hunden i en miljö som är mycket naturligare för dem än städerna vi ofta bor med dem i.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla