Omvänt lockande istället för förbudsträning

Det pratas ofta om olika typer av förbudsträning, att man måste lära sin hund "nej" och liknande. Jag tycker dock inte att det behövs, min uppgift som hundägare är att se till att det blir lätt för hunden att göra rätt och därmed undvika felbeteenden innan de ens uppstår. Om jag har en hund som till exempel hoppar upp på köksbordet och jag inte är bekväm med det får jag antingen se till att hundens möjlighet att hoppa upp på bordet försvinner (tex genom att skjuta in alla stolar) eller lära in ett annat beteende istället.Nackdelen med att kontrollera hunden genom olika förbud är att jag måste vara ständigt närvarande och alert för att upprätthålla det hela. Det vill säga att hunden kan till exempel lära sig att när jag inte är hemma finns det ingen som kan säga nej och då är det fritt fram. Det blir också ganska tråkig stämning när man tvingas säga nej till hunden massa gånger per dag, givetvis är det roligare för både hund och ägare om man istället säger ja!


Däremot kan man jobba med något som heter omvänt lockande. Det går ut på att lära hunden att kontrollera sina egna impulser och vänta på frisignal innan den kastar sig in i situationer.. Detta är smidigt eftersom att det gör att jag som hundägare inte behöver kontrollera allt hunden gör och hela tiden ligga steget före utan istället kan jag slappna av i vetskapen om att hunden kan fatta egna bra beslut. Det är dessutom smidigt att använda sig av i stadgeträningen eller när hunden behöver något att fokusera på för att lugna ner sig litegrann.


Börja med omvänt lockande såhär:

- Ha en eller flera godisar i öppen hand som du håller framför hunden. Säg ingenting.

- Om/när hunden försöker ta godisen stänger du handen men säger fortfarande ingenting.

- När hunden slutar försöka bryta sig in i handen (hög intensitet här är bra för det betyder att hunden tycker att godisen är värd att kämpa för, om det gör ont - sätt på dig en handske), öppna handen.

- Om hunden då direkt försöker ta godisen igen så stäng den igen.

- Upprepa detta tills du kan ha handen öppen med synlig godis i någon millisekund utan att hunden tar. Då säger du din frisignal och låter hunden äta godisen.

- Det vill säga att öppen hand blir en signal för rätt och stängd hand en signal för fel.


Viktigt att tänka på att inte säga nej, vänta eller liknade till hunden utan istället låta den tänka själv vad det är vi vill. Det vill säga att de enda vi gör när hunden försöker ta godisen är att stänga handen. Det är heller inte en kontaktövning så jag vill att hunden ska titta på godisen hellre än ge ögonkontakt.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla