Om hunden blir biten av en huggorm

Jag har tänkt skriva det här inlägget ett tag och nu när ormarna strax vaknar känns det som rätt läge. Chessie blev biten av en huggorm för ganska många år sedan och det höll på att gå riktigt illa, hon låg inlagd i två dygn på grund av oregelbundna hjärtslag och jag var ett tag övertygad om att hon skulle dö. Som tur är gick allt bra och hon har inga men från det.


Det som förmodligen gjorde att hon blev så sjuk var att ingen märkte att hon blev biten förrän flera timmar senare när hon började visa att hon mådde dåligt och inte riktigt ville resa sig. Väl hos veterinären fick de ge henne lugnande för att få undersöka nosen och efter att ha rakat bort pälsen syntes det väldigt tydligt att hon blivit biten av en orm. Huden där bettet tagit svartnade och det tog lång tid innan pälsen växte tillbaka.Om din hund skulle bli biten av en huggorm är det viktigt att tänka på följande:

  • Hunden ska helst röra sig så lite som möjligt för att inte giftet ska sprida sig i kroppen.

  • Det är generellt bättre att bettet tar i nosen än i tassen då giftet lättare sprider sig vidare från tassarna.

  • Uppsök alltid veterinär så snabbt som möjligt!

  • Giftet kan orsaka blodkärlsskador, blodtrycksfall, yrsel, slöhet, hjärtrubbningar och medvetslöshet. Hunden kan drabbas av chock.


Källa: https://www.anicura.se/fakta-och-rad/hund/ormbett-pa-hund/


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla