När valpen biter

Idag tänkte jag skriva lite om vad man kan göra när ens gulliga valp förvandlas till en terrorvalp som bits, hoppar, kampar med kopplet och så vidare. Först och främst vill jag trycka på att nästan alla som har valp eller unghund går igenom det här i någon form och beteendet växer nästan alltid bort i takt med att valpen blir äldre och mognar. Däremot kan man ju hjälpa valpen på traven genom att lära in andra beteenden istället, jobba förebyggande och se till att begränsa möjligheterna till att bitandet kan ske.Det första man bör göra är att fundera över orsaken till beteendet, ofta beror den här typen av terroristbeteenden på antingen för mycket, eller för lite, stimulans. Ett bra sätt att bena ut vilket av dem det gäller är att föra en enkel loggbok över vad ni gör tillsammans om dagarna (promenader, intryck osv) för att då förhoppningvis lättare kunna se eventuella mönster. För det allra bästa sättet att bli av med beteendet är att förebygga, om min valp till exempel har en vargtimme mellan 19-20 varje kväll när den är mer vild än tam och jag misstänker att det kan bero på att vi gör för mycket saker om dagarna så är det enkelt att testa att minska mängden intryck/upplevelser och se om vargtimmarna minskar i antal.


Men vad gör man då om man förebygger så gott man kan men sen står man ändå där med en valp som hänger en i vaderna? För det första, ju mer du försöker få valpen att sluta genom att använder händer och rörelser desto roligare kommer valpen tycka att det är. Därför är det oftast mer effektivt att antingen avleda med något annat (tex släng en näve torrfoder på golvet) eller att helt enkelt begränsa valpens möjlighet att komma åt vaderna. Exempelvis genom att avgränsa hemmet med kompostgaller och när valpen blir för bitig så går du helt enkelt över på andra sidan.


Sen är det också en god idé att träna in andra beteenden valpen kan använda för att få uppmärksamhet eller aktivitet. Det vill säga att man lär valpen att passivitet (ex sitta och vänta) leder till aktivitet (ex lek) istället för att aktivitet (ex bitas, hoppa) leder till aktivitet (lek). Ett sätt att göra detta är genom omvänt lockande som ni kan läsa om i det här inlägget. Och ett annat sätt är genom att lära hunden en av- och påknapp, en övning för det hittar ni nedan.


Övning: Gas och broms

Steg 1:

  • Håll i en leksak och dra den framför din hund till dess att den greppar leksaken. När hunden tar tag i den så “kampa” med hunden. Dvs. dra leksaken fram och tillbaka mellan er.

  • Efter en stund så tar du lugnt tag i halsbandet och blir stilla själv men håller fortfarande i leksaken. Kanske behöver du sätta dig ner för att tydligare markera för hunden att leken är slut. Du behöver inte säga något utan det kan snarare försvåra för hunden att släppa leksaken och bli lugn - vilket är ditt mål.

  • Så fort hunden släppt leksaken börjar du leka igen.

Steg 2:

  • Nu lägger vi in lite passivitet.

  • När hunden släppt sin leksak så vänta en pytteliten stund innan du börjar leka igen.

  • Öka successivt tiden innan du börjar leka med hunden igen.

  • När hunden kan vänta en stund kan du nu börja titta på hundens kroppsspråk. Om du har en väldigt aktiv hund är detta en superviktig del av träningen. En hund som är stilla är inte samma sak som att den är passiv! Vänta tills dess att hunden blir “tung i kroppen” eller andas djupt innan du börjar leken igen.

  • Öka successivt tiden innan du börjar leka igen.


0 kommentarer