Mina bästa signaler

Känns det förvirrande med alla signaler man pratar om inom hundträning? Här är en lista med förklaringar till de jag använder mest frekvent som jag hoppas ska kunna räta ut en del frågetecken.


Brytsignal - En signal som bryter hundens beteende och får den att sluta med vad den gör. Exempelvis för att avbryta hunden när den jagar grannens katt eller är på väg att äta något farligt. Vill du veta hur man lär in detta? Kika in dessa fyra inlägg, 1, 2, 3, 4, eller anmäl dig till vardagslydnad 2 där momentet ingår.


Inkallningssignal - En signal du använder för att få hunden att komma till dig. Meningen är att den ska släppa allt den gör och direkt springa sitt snabbaste till dig, stanna framför dig och invänta belöning och nya direktiv. Försök välja ett ord du inte använder annars så att du inte tjatar ut ordet i onödan. Vill du läsa mina bästa inkallningstips? Läs detta inlägg.


Belöningssignal - En signal som talar om för hunden att en belöning är på väg, måste ALLTID följas av en belöning. Du använder signalen när hunden gjort något bra och du vill tala om för den att det kommer en belöning. Betyder ungefär "bra jobbat, nu kommer du få en belöning". En klicker är ett exempel på detta men du kan även använda ett ord, jag använder "Rätt".


Lockljud - Ett ljud du använder för att locka på hunden när du vill ha dess uppmärksamhet, inte samma sak som en inkallningssignal då hunden inte behöver komma till dig. Använd det i fotgående om hunden tappar fokus på dig eller i andra situationer där du vill att hunden ska titta åt ditt håll. Jag använder "Psst".


Frisignal - En signal som talar om för hunden att den är "fri att göra det som lönar sig", dvs bryta positionen, ta belöningen etc. Väldigt viktigt i all hundträning då du annars får en hund som bestämmer själv när den är färdig vilket brukar leda till dålig stadga, att hunden smiter direkt den fått sin godis vid inkallning och att hunden avbryter innan du tycker att ni är färdiga. Jag använder "Varsågod".


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla