Kan en belöning vara för bra?

Hej, hoppas ni haft en fin påsk! Jag tog lite ledigt så därför är veckans inlägg lite försenat. Tänkte i alla fall ta upp det här med belöningar och om en belöning kan vara FÖR bra?


Jag skulle säga att ja - det kan den! Och med det menar jag att i vissa fall så kan en belöning som är av för högt värde leda till att hunden blir förblindad av belöningen och att den därmed inte kan koncentrera sig. Ett exempel kan vara i passivitetsträning där man gärna vill ha en avslappnad hund som går ner i energi och det kan bli svårt om det ligger en hög belöningsförväntan i luften. Hunden kan ända lära sig att vara stilla men den kommer inte vara avslappnad om den ligger och funderar på hur den ska bete sig för att få sin belöning. I dessa fall är det smart att ha en belöning som är så pass lågt värderad att den inte bidrar till att hundens energi drivs upp.Sen beror det såklart på vad man har för typ av hund, Chessie är kräsen och ofta svårbelönad så i hennes fall finns det extremt få situationer där en belöning är för bra. Men om jag däremot skulle ha en labrador som tycker att allt är gott och superkul så finns det förmodligen fler tillfällen när en belöning blockerar ut allt annat.Jag brukar försöka tänka på följande när jag väljer belöning:

- När saker blir svårare krävs det ofta bättre belöningar. Exempelvis vid nyinlärning, mycket störningar, ny miljö, saker som hunden tycker är svårt osv.


- Vill jag träna lugn och avslappning så väljer belöningar som inte driver upp hundens energi. Exempelvis belöningar hunden får slicka i sig (mjukost tex), sega och mjuka belöningar. Och nästan alltid ätbara belöningar.


- Ska jag däremot träna fartfyllda saker eller saker där jag vill ha extremt hög motivation (tex. inkallning) så satsar jag på belöningar av riktigt högt värde så det lönar sig så mycket som möjligt för hunden. Här är lek en toppenbelöning men annars något riktigt gott!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla