🎄 Julkalender lucka 1 - introduktion till berikningIdag tÀnkte jag gÄ igenom lite kort vad berikning Àr och vad syftet med det Àr. Kort sagt gÄr det ut pÄ att lÄta hunden "vara hund" genom att ge den möjlighet att utföra hundens naturliga beteenden. Mycket kretsar kring jaktkedjan (söka/spÄra byte, smyga pÄ bytet, jaga bytet, fÀlla bytet, döda bytet) och dÀr ingÄr Àven alla delar av Àtande (slita, grÀva ner, tugga/gnaga, sortera, smaka, undersöka).

I och med att vi inte kan slÀppa ut vÄra hundar och lÄta dem lösa det sjÀlva sÄ jobbar vi istÀllet med en typ av simulering. Dvs hur kan jag ge min hund möjlighet att spÄra vilt och slita sönder maten pÄ ett kontrollerat och uppstyrt sÀtt?


Utöver jakt och Àtande ingÄr ocksÄ andra beteenden som för hundar Àr naturliga, exakt vad det Àr för beteenden varierar med olika raser men det exempelvis vara bÀra föremÄl, rulla sig, grÀva, springa lös, klÀttra och sÄ vidare.


Syftet dÄ? Jo utöver att hundarna mÄr bra av ett liv med variation och att fÄ ta sig för saker pÄ egen tass, sÄ kan man ocksÄ jobba med berikning för att hantera olika beteendeproblem. Dels genom att en berikad hund Àr en nöjdare hund vilket brukar kunna minska beteenden vi mÀnniskor ogillar, till exempel koppeldrag. Men ocksÄ genom att styra berikningen sÄ att hunden fÄr möta svÄrigheter och trÀna pÄ saker som den tycker Àr jobbigt, pÄ en lagom nivÄ sÄklart.

Det kommer en ny typ av berikning varje dag fram till julafton och jag hoppas att ni vĂ„gar testa i alla fall en del av alla inlĂ€gg. Det Ă€r den perfekta julklappen till era hundar! 🎁