Inget hundmöte är bättre än ett dåligt hundmöte

Jag kom att tänka på en sak under min och Chessies kvällspromenad idag, nämligen att många gånger så upplever jag att hundägare som har problem med hundmöten ser alla möten med andra hundar som nödvändiga träningstillfällen som man bara måste ta sig igenom. Något som jag inte alls tycker stämmer, tvärt om är det bättre att undvika hundmöten som man känner på sig inte kommer gå bra.


I vårt fall så har vi tränat mycket på att möta just andra hundar så det är sällan problem längre men idag var det ett par saker som försvårade situationen:

- Chessie var trött, vi har haft full rulle idag vilket dränerat henne på energi. Det i sin tur gör att hon är känsligare för störningar.

- Det var inte bara en hund vi mötte utan två stycken, ganska stora hundar dessutom.

- Vi mötte dom ganska nära vårt hus, en plats som Chessie inte vill att andra hundar ska komma i närheten av.

- Hundarna gick i flexikoppel - jag kände inte igen ägaren och litade inte på att han skulle hålla in dem när vi passerade. Det värsta Chessie vet är hundar som kommer fram till henne.Alla de här sakerna gjorde att jag tog beslutet av gå av vägen in på en stig, i och med att Chessie inte vill hälsa följde hon gladeligen med och stod sedan nöjd och åt godis medan hon tittade på när de passerade. När man känner på sig att ett möte kommer bli onödigt svårt är det bara dumt att fortsätta in i det, för när din hund väl reagerar och kanske gör utfall är det för sent att göra något åt det. Det enda din hund lär sig i den situationen är att det är obehagligt att möta andra hundar vilket ökar risken att framtida hundmöten också blir svåra. Undvik istället såna möten genom att gå därifrån, byt sida av vägen, vik av på en stig, bytt håll osv. När ni ökat avståndet så att ni båda känner er bekväma är det toppen att äta lite godis - se till att din hund tittar på den andra hunden och ge den då en godis. Fortsätt mata tills den andra hunden är borta. Mängdträning av den här sorten gör att du kopplar samman andra hundar med gott hos dig vilket både ändrar din hunds känsla i mötet samt kan leda till att din hund börjar skvallra. Mer om det en annan gång!Om ni vill ha mer tips kring hundmöten kan ni gå min hundmöteskurs - mer info om den hittar ni HÄR. Det går alltid att anmäla intresse även om inget startdatum är satt, jag startar upp en kurs när jag fått in tre intresseanmälningar.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla