Hur du får hunden att komma på inkallning

Idag tänkte jag skriva lite om hur du förbättrar din inkallning och får din hund att alltid komma när du ropar. Det finns ett par saker att tänka på och den första är att inkallningen inte börjar med att du lär din hund att komma till dig när den är 30 meter bort och har fått span på en hare, utan att det börjar i kopplets längd. Om din hund är ointresserad av dig på 2 meters avstånd lär den inte tycka att du är särskilt spännande på 30 meters håll heller. Nedan listar jag 4 tips som jag upplever har hjälpt mig mycket när jag tränat inkallning själv.1. Välj ett inkallningsord och håll dig till det, försök även att inte använda ordet i andra sammanhang och tjata absolut inte på hunden. Har du ett inkallningsord som är urvattnat så kan det vara en bra idé att lära in ett nytt för att förbättra era chanser att komma vidare i träningen.


2. Gör det lätt för hunden att göra rätt! Dvs börja inte träningen med lös hund i en skog fullt med vilt, utan jobba istället i koppel för att avancera till lång lina. Först när ni känner er säkra i lina är det dags att släppa hunden lös.


3. Belöna, belöna och belöna! Ingen vill jobba utan lön så släpp tankar som att hunden ska komma "för att du säger det". Vill du undvika att ge hunden massa godis så finns det oändliga möjligheter att belöna med annat, tex. hundens mat, kamplek, jaga, kasta boll osv. Huvudsaken är att du faktiskt belönar hunden och visar att det finns ett värde för hunden att göra som du vill.


4. Som jag skrev i inledningen så är det viktigt att inte fastna i att enbart träna inkallning. Grunden ligger i att du och hunden har en fin kontakt i övrigt, att hunden faktiskt vill vara med dig och tycker att det är värt att slita sig ifrån annat för att komma till dig. Jobba med kontaktövningar, följsamhet, lek tillsammans och ha roligt så kommer en väldigt stor del av inkallningen gratis på köpet.


Har du någon fråga kring inkallning är du välkommen att maila mig på hunderbarakurser@gmail.com eller anmäla dig till Inkallningskurs 1 alternativt Vardagslydnad 1 som båda behandlar inkallning.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla