Hur du får din hund att gå fint i koppel

Nu tänkte jag skriva ett par rader om hur du kan jobba för att få din hund att gå fint i koppel, antingen i förebyggande syfte eller som problemlösning om du redan har en hund som drar. Först och främst behöver du bestämma vad "gå fint" innebär för dig, i min värld nöjer jag mig med att hunden går i ungefär samma takt som mig och inte drar allt den har i kopplet, men för någon annan kan kravet se helt annorlunda ut. Om du inte vet vad du har för målbild blir det väldigt svårt att ta dig dit.


- Var konsekvent och ha tålamod! Att få hunden att sluta dra tar lång tid och kräver att du tränar mycket och noga. Det funkar inte att du bara tränar var 5:e promenad för då kommer hunden aldrig förstå vad det är som gäller.


- Skapa ett tecken för hunden som visar när ni aktivt tränar och inte, exempelvis en speciell sele eller en scarf du knyter runt hundens hals. På så sätt blir det enkelt att kringgå problemet att man inte alltid har tid att träna utan ibland bara behöver ta sig från plats A till plats B. Dvs. att när du vill träna koppelträning sätter du på hunden scarfen för att göra det tydligt för hunden att ni tränar, och när du sen tränat klart tar du av den igen.


- Lägg tid på följsamhet och kontakt, dvs lär hunden att det är roligt att följa med dig istället för att hitta på egna äventyr. Precis som med inkallningen får du mycket gratis om din hund tycker att du är rolig och spännande så se till att leva upp till förväntningarna. Hitta träd fulla med godis, byt väg oväntat på promenaden, lek kurragömma osv. Möjligheterna är oändliga.


- Ge er rätt förutsättningar att lyckas. Träna inte när du är stressad/sur eller i en miljö som är för svår för hunden. Släng all utrustning som ska få hunden att gå fint (halti-selar osv) och köp en ordentlig sele, gärna en som går att knäppa fram på hundens bröst. Du kan med fördel även köpa ett längre koppel, om hunden får någon mer meter att röra sig på kanske den inte har ett behov av att dra i kopplet.Här kommer exempel på en bra koppelövning - Leende koppel

1. Gå omkring med din hund i koppel, belöna så länge kopplet är slakt/ej sträckt.

2. Om hunden drar i kopplet så det sträcks, vänta ut hunden tills dess att kopplet blir slakt och belöna (ha tålamod). Om du väntat någon minut utan resultat kan du locka på hunden.

Tänk på att belöna vid din sida där du vill att hunden ska vara.

3. Upprepa. Kör korta pass med vila mellan.


För mer tips och fler övningar anmäl er gärna till min koppelkurs med start 1/10. Mer info om den under kurser.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla