Hundmöten

Den här veckans inlägg tänkte jag ägna åt hundmöten, det är ett av de vanligaste problemen som hundägare kontaktar mig för så därför känns det som att det är dags att skriva mer utförligt om det. Inläggets innehåll riktar sig mest till dig som upplever problem i hundmöten, din hund kanske skäller/drar i kopplet/gör utfall osv. men man kan såklart även använda träningen förebyggande!Problemet och orsaken

Ofta så beter sig en hund ungefär likadant i hundmöten oavsett om den är osäker eller väldigt glad och orsaken till det är att stressnivån i hunden är ungefär densamma. Det vill säga att hunden som är överlycklig för att den sett en annan hund och gärna vill springa fram och hälsa är ofta precis lika stressad som hunden som är livrädd för att den sett en annan hund. Det här innebär att man ofta kan träna på samma sätt oavsett vad orsaken till hundens beteende är för det vi vill ha är ju ofta en mindre stressad och därmed lugnare hund.


En sak som är viktig att tänka på är att vi bör fokusera på hundens känsla snarare än vilket beteende den visar upp. Orsaken till det är att beteendet bara är ett symptom som 99 gånger av 100 försvinner när hundens känsla ändras. Det vill säga att en hund som gör utfall när det ser andra hundar gör det på grund av stress, om vi sänker stressen så kommer också behovet av att göra utfall minska och till sist försvinna. Däremot om vi enbart lär hunden ett annat beteende så kommer hunden troligtvis vara lika stressad på insidan vilket gör att beteendet när som helst riskerar att brisera.


Vilken metod ska man använda?

Den metod jag själv använt mig av är motbetingning och skvallerträning. Motbetingning är steg 1 eftersom det förändrar hundens känsla inför andra hundar och skvaller är steg 2 eftersom det lär hunden ett annat beteende. Det här har gjort att vår hund som tidigare gjorde grova utfall så fort hon anade en hund långt borta, numera kan möta hundar helt utan problem.


Gör såhär:

- Varje gång din hund tittar på en annan hund så ger du belöningssignal (klicker eller ord) och ger hunden en belöning. I början behöver du vara så pass långt ifrån den mötande hunden att din hund klarar av att hålla sig lugn och äta godis. Det handlar om att hunden ska vara mottaglig för träningen och faktiskt lära sig någonting. Kika gärna på bilderna nedan om stresströskel, ni bör ligga på grönt och gult för att träningen ska lyckas.- Försök hinna med så många klick+belöning per hund ni möter och sikta på att alltid undvika rött ljus. Detta innebär att ni kommer behöva ta ut avstånd, hur mycket avstånd är väldigt individuellt så där får man helt enkelt testa sig fram men var gärna lite pessimistisk och gå närmare om det går bra.


- När ni gjort detta tillräckligt länge (hur länge beror på antal lyckade träningstillfällen men räkna med ett par veckor minst) kommer hundens känsla ändras från stress och panik till "mm, gott" och eftersom det goda alltid kommer från dig som håller i kopplet så kommer hundens förväntan riktas mot dig.


- Då testar du att hålla in klick+belöning när ni ser en hund och om ni kommit tillräckligt långt i träningen kommer din hund då vända sig mot dig med en frågande min och undra varför den inte får någon belöning när den har sett en hund. Det är detta som kallas för skvallerträning. Du går då över från att belöna din hund för att den tittar på andra hundar till att belöna din hund för att den ser en annan hund, vänder sig till dig och "talar om" att den sett en hund.


Annat att tänka på:

- Avstånd! När folk testat det här och säger att det inte fungerar så beror det i nio av tio fall på att man konstant möter hundar på för nära avstånd. Om din hund är i upplösningstillstånd så kommer den inte ta med sig något positivt ur träningen och ni kommer inte komma framåt. Så du måste hitta sätt att jobba på avstånd som passar er.


- Det tar tid. Det är ingen snabbfix utan det kräver mycket träning och tålamod. Men det fungerar! Och hellre lägga tid på något som faktiskt fungerar än att hoppa mellan diverse olika metoder som ändå inte hjälper på längre sikt.


- Sikta på att hålla din hund nöjd och glad! Om du har en känsla av att hundmötet ni är på väg in i kommer gå skit så undvik mötet. Ta en omväg, byt håll, gå in bakom en bil osv. För det är extremt sällan som möten går bra när man känner på sig att det kommer gå dåligt. Inget hundmöte är alltid bättre än ett dåligt hundmöte!


- Behöver ni mer hjälp? Anmäl er till en hundmöteskurs (jag har nya starter planerade i höst, håll utkik på hemsidan) eller boka privatlektioner. Maila mig på kontakt@hunderbarakurser.se vid intresse eller funderingar!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla