Godissök

Godissök måste ju vara det enklaste sättet att aktivera sin hund utomhus, det går snabbt, man behöver ingen utrustning mer än godissugen hund och godis och det kräver minimal ansträngning.


Man kan göra på lite olika sätt men gemensamt för alla är att man antingen ber hunden sätta sig och sitta kvar eller binder upp den om den inte har stadgan som krävs. Därefter kan man antingen slänga ut godisar slumpmässigt framför sig, eller trampa upp ett område på kanske 5x5 meter och gömma godis i området. Anledningen att man trampar upp ett område är för att inte hunden ska följa ens fotspår och på så sätt spåra sig fram till godisgömmorna.


När man gömt klart är det bara att gå tillbaka till hunden och ge en frisignal för att signalera att det är dags att börja söka. I början kan man behöva visa tydligt med handen var hunden ska söka men redan efter ett par gånger brukar de förstå vad som är på gång.


Fördelen med sökövningar är att de ger hunden utlopp för dess naturliga beteende - att använda nosen. Just godissök är väldigt självbelönande för hunden (eftersom de hittar massa gotte) så det brukar gå snabbt att lära in men man kan även lära hunden att söka föremål. Är du intresserad av att lära dig mer om sökövningar rekommenderar jag att du anmäler dig till en av mina aktiveringskurser, mer info om det hittar du under kurser.

0 kommentarer