En övning för resursförsvarResursförsvar innebär att hunden är rädd att förlora sina resurser och därför vaktar dem, resurserna kan vara allt ifrån husse/matte, mat, leksaker, favoritplatsen i soffan osv. Ett sätt att förebygga detta är att alltid se till att hunden har fri tillgång till saker den får ha och aldrig ta saker av hunden utan istället erbjuda något annat. Dvs att om hunden snott din sko så är det bättre att byta skon mot en frolic istället för att bryta loss skon ur hundens mun.


Det finns också massor av övningar man kan göra, både förebyggande men också om problemet redan uppstått. Nedan är en lekövning som funkar riktigt bra för att lära hunden att det lönar sig att släppa en leksak.


Dead or Alive - lek med mig, byteshandel, loss/tack och okej till lek

- Du ska ha två likadana/likvärdiga leksaker, en i varje hand.

- Lek tillsammans med hunden med den ena leksaken medan du håller den andra bakom ryggen.

- Efter en stund slutar du leka med den första leksaken och håller den alldeles stilla = den är “död” (men släpp den inte då hunden gärna fortsätter leka ensam), och börjar istället röra på och leka med den andra leksaken = den “lever”. Om hunden inte vill släppa den första leksaken så fortsätt bara leka med den andra själv.

- När hunden släpper den första leksaken för att leka med den andra beröm och lek ordentligt med den nya. Smyg sedan undan den första leksaken bakom ryggen medan ni leker med den andra.

- Byt från den ena till den andra några gånger, avsluta gärna med en godisbit.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla