En övning för att öka hundens motivation

Vi lägger väldigt mycket tid på att lära våra hundar impulskontroll genom att lära dem att ta ögonkontakt, invänta direktiv och ett varsågod innan de agerar. Det är praktiskt att ha en hund som inte agerar på minsta impuls utan istället lär sig att tänka efter före så därför är det viktiga saker att träna på men det är också viktigt att träna det motsatta. Det vill säga att vi uppmuntrar hundens driv och ger den mod att ta för sig.


Min hund är ett levande bevis på en hund som är för bra på självkontroll, hon följer mig vart jag går och tar aldrig förhastade beslut men hon är också otroligt osjälvständig. En hund som är för kontrollerad och följsam kan också vara dålig på att ta egna initiativ vilket försvårar hundträning som bygger på självständighet. Exempelvis inom nosarbete vill man gärna ha en hund som har motor och kan jobba självständigt.


Därför tänkte jag idag ge tips på hur man kan väga upp impulskontrollen med annan träning, det kan tyckas motsägelsefullt att först träna impulskontroll för att sen lära hundarna att våga ta för sig men det ena behöver inte utesluta det andra. Inom belöningsmotivering och annan motivationshöjande träning är det viktigt att sätta signal på träningen, i övningen nedan är det till exempel viktigt att vi ger frisignal innan vi låter hunden jaga ikapp handen med godbiten i. Detta för att vi vill ha signalkontroll, dvs en hund som kan behärska sig tills signalen kommer.


Övning - Varsågod och ta den:

  • Ha en godis i halvöppen hand.

  • Sätt ner handen framför hunden och säg din signal. Min signal är varsågod och ta den. Jag brukar även säga klara, färdiga, gå! först i och med att det är vår startritual men det är inget måste.

  • När hunden försöker ta godbiten drar du långsamt undan handen så att hunden får jaga ikapp för att komma åt godbiten. Hunden ska få kämpa för sin belöning utan att det för den delen blir för svårt.

  • I takt med att hunden förstår övningen kan du dra undan handen snabbare och mer intensivt så hunden får kämpa mer för att komma åt godbiten. Har jag en kaxigare hund så låter jag den kämpa hårdare och har jag en försiktigare hund (som Chessie) så får den vinna oftare.
En annan variant på samma tema hittar du HÄR.

.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla