Att lära in en brytsignal del 4

Nu är det dags för sista delen i serien om hur man lär in en brytsignal och den här veckan handlar det mest om att försvåra störningarna. Tidigare har vi jobbat med lätta störningar som stängda godisburkar och dofter utomhus, nu vill vi försvåra genom att helt enkelt välja svårare saker.


I exemplet kommer jag fokusera på ätbara störningar men det går precis lika bra med leksaker eller något annat som hunden gillar. Det vi ska göra nu är att lägga ut ett par godisar, låta hunden äta upp några av dom och sen säga vår brytsignal i hopp om att hunden då lämnar resten och kommer till oss. Det här kräver ju att brytsignalen är så pass värdefull att den trumfar störningarna, dvs i mitt fall så behöver hon veta att hon får en bättre godis av mig än den som hon letar efter på marken.


Gör såhär:

  • Lägg ut några godisar på marken, ha gärna koll på hur många du lagt ut så du vet när hunden hittat dem.

  • Gå framåt mot godisarna med hunden och låt hunden äta alla godisar.

  • När du vet att hunden ätit alla säger du din brytsignal, gärna medan hunden fortfarande letar efter mer.

  • Belöna massor när hunden vänder mot dig.


När detta fungerar bra försvårar du enligt följande:

  • Gör samma som ovan men säg din brytsignal tidigare, dvs vänta inte tills hunden hittat alla godbitar utan säg signalen när du vet att det finns några kvar.

  • Belöna massor när hunden vänder mot dig!


I klippet nedan ser du hur vi gör steg 2 enligt ovan.Det här var som sagt det sista inlägget om brytsignal, härifrån jobbar man vidare med att hela tiden försvåra störningarna. Mixa planerade störningar med att utnyttja naturliga störningar, tänk på att enbart säga din brytsignal när du tror att hunden kommer lyssna för att inte vattna ur den. Har ni frågor får ni gärna lämna en kommentar nedan :)

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla