Att lära in en brytsignal del 3

Hoppas att ni hunnit med att kika på del 1 och 2, om inte hittar ni dem HÄR. I dag är det dags att försvåra genom att lägga till störningar. En störning är något som stör hunden, det kan vara allt ifrån något ätbart till en leksak eller en person som pratar. Var gärna kreativa och testa så många olika störningar som möjligt, försök utmana er med störningar som påverkar både doft, syn och hörsel.


Gör såhär:

  1. Placera ut eller "hitta" en lagom svår störning, i klippen nedan ser ni dels hur jag använder en utplacerad godishink och dels hur jag utnyttjar naturliga störningar när hon nosar.

  2. Gå mot störningen tillsammans med hunden.

  3. Säg din brytsignal när hunden undersöker störningen. Tänk på timingen, försök säga signalen när du tror att hunden kommer lyssna. Om störningen är ätbar brukar jag låta hunden äta upp den och sen säga signalen. Om du säger signalen innan hunden ätit upp är chansen stor att hunden inte kommer lyssna.

  4. Backa i samband med att du säger din signal och belöna när hunden kommit fram till dig.


Det viktiga här är som sagt att dels välja en störning man kan konkurrera med och dels ha rätt timing. Tänk på att det du erbjuder måste trumfa störningen, dvs att om din störning är gott godis måste du ha ännu godare godis.


Här är störningen en stängd hink godis. I andra försöket ligger det en godis uppepå locket.


Här är störningen dofter under promenaden. Jag är noga med att bara använda signalen när jag tror hon kommer lyssna, dvs inte när hon nosar allt för intensivt.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla