Att lära in en brytsignal del 1

Jag är i farten att lära in en brytsignal hos Chessie och tänkte att jag skulle dela med mig av processen för er som också är sugna på den typen av träning. För att det ska bli så enkelt för er som möjligt att hänga med i träningen gör jag en inläggsserie med ett nytt inlägg varje vecka.


Vi börjar med att bena ut vad en brytsignal är och vad man har den till?

En brytsignal är precis vad det låter som, dvs en signal man använder för att avbryta ett beteende hos hunden. I mitt fall ska jag främst använda det i resursförsvarssituationer där hon lätt låser sig gentemot andra hundar när hon tror att de ska ta hennes resurs. Men det är också bra att ha om hunden äter saker ute, stressar upp sig i hundmöten eller i andra situationer där man vill hjälpa hunden att släppa det.


Första steget är att välja vad man vill ha för signal. Jag har valt "japp", dels för att det är ett ord som jag sällan säger och dels för att det är ett ord med en positiv klang. Jag vill inte ha ett negativt klingande ord (tex bryt eller nej) för undvika att jag lägger värdering i ordet och därmed får ett negativt tonläge. Det är också viktigt att det är ett ledigt ord som inte redan används som kommando och helst ett ord som sällan används alls. Detta för att det ska finnas en tydlighet för hunden att mitt "japp" alltid betyder att hon ska släppa situationen.


För att hunden ska få en positiv association med ordet kommer vi jobba med något som kallas för betingning. Det innebär att vi kopplar ihop ordet med godis vilket i sin tur gör att hunden kommer förvänta sig en godis när den hör ordet och därmed ha lättare att släppa situationen och istället vända sig mot dig.


Det enklaste sättet att göra detta på är att säga ditt ord och snabbt därefter ge hunden en godis. Upprepa detta med cirka 10 godbitar 3-5 ggr per dag i ett par dagar.

Viktigt att tänka på är att det inte finns några krav på hur hunden ska bete sig, dvs den behöver i detta läget inte titta på dig utan enbart lyssna och äta godbitarna du erbjuder. Försök också variera hur du rör dig och i vilka miljöer du gör detta. Om du enbart står/sitter på samma sätt och samma plats finns en risk att hunden kopplar ihop det med situationen eller miljön.Här ser ni hur jag lär in mitt japp


Nästa inlägg publiceras på tisdag den 19/5 och då ska vi jobba vidare med signalen och börja röra på oss samtidigt. Hoppas ni är lika taggade på detta som jag är, har ni frågor är det bara att lämna en kommentar eller maila kontakt@hunderbarakurser.se

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla